חיפוש

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

סמינר אקדמי מטייל עולמות שזורים: ירושלים והאסלאם

סמינר אקדמי מטייל 

עולמות שזורים: ירושלים והאסלאם

המוזיאון לאמנות האסלאם, ירושלים

יועץ אקדמי ומנחה: ד"ר אייל מירון

2023 - 2024

 

האסלאם שלט בירושלים מאז אמצע המאה ה-7 לסה"נ. השפעתו התרבותית והפיסית הותירה על העיר חותם הניכר היטב עד היום. הסמינר האקדמי המטייל מבית מוזיאון אמנות האסלאם יחקור וילמד את היחסים המורכבים הללו בסדרת הרצאות בסיוע טובי המומחים והמרצים, ובסדרת סיורי שטח בהנחייתו של ד"ר אייל מירון, היועץ האקדמי ומנחה הסמינר.

הסמינר הייחודי מורכב מחמש הרצאות אקדמיות במוזיאון שבסיומן יתקיים סיור  מיוחד בגלריות או באוספי המוזיאון שאינם פתוחים לקהל, וכן חמישה סיורי שטח נושאיים-תקופתיים בירושלים. הסמינר מיועד לקהל הרחב כמו גם למורי דרך ובעלי הכשרה בתחום ואינו מותנה בידע קודם. 

על מנת לשמור על רמת הסמינר – מספר המשתתפים מוגבל מאד.

הנרשמים לסמינר יקבלו מנוי שנתי למוזיאון , כולל כניסה לאירועי תרבות המתקיימים במוזיאון

וכלולים בדמי הכניסה. כמו כן יינתנו רשימות קריאה וחומרי עזר.

עלות הסמינר – 1950 ₪

במידה ולא יתאפשר לפתוח את הסמינר עקב המצב הבטחוני - הנרשמים יקבלו את כספם חזרה. 

לפרטים נוספים והרשמה: הנא חוסיין, 050-6444288, [email protected]

 

 

תוכנית הסמינר

 

יחידה 1: מקום קדוש ועיר קדושה

 

הרצאה | 29.12.23 | 9:30 – 12:30 | במוזיאון לאמנות האסלאם

פרופ' דניאלה טלמון-הלר: "מקומות קדושים באסלאם"

 

הקוראן קובע את העליה לרגל (החג') למסגד הקדוש שבמכה (הכעבה) כחובה החלה על כל מוסלם ומוסלמית המסוגלים לכך, ומעגן את קדושתו של המקום בעבר מונותיאיסטי קדום. זרמים פונדמנטליסטים באסלאם הביניימי והמודרני דוחים קידוש מקומות נוספים – למעט מדינה וירושלים, המתקשרות לנביא מוחמד – אך בפועל צמחו אינספור אתרים מקודשים שמשכו עולים לרגל ברחבי העולם המוסלמי. ההרצאה תעסוק בהיבטים היסטוריים, גיאוגרפיים, תיאולוגיים, פוליטיים ופולקלוריסטיים של התופעה במזרח התיכון.

 

על המרצה: פרופ' דניאלה טלמון-הלר מלמדת במחלקה ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. היא עוסקת בהיסטוריה של המזרח התיכון, בעיקר בימי הביניים, בדת האסלאם ובדת השוואתית. לאחרונה פרסמה ספר חדש:

 Sacred Place and Sacred Time in the Medieval Islamic Middle East An Historical Perspective (Edinburgh 2020) 

 

סיור | רביעי 3.1.24 | 7:45–10:45* | נקודת המפגש: רחבת הכניסה לסניף ארומה, קניון ממילא (מומלץ לחנות בחניון קרתא)

*שעות הסיור המוקדמות נקבעו בשל אילוצי הכניסה להר הבית.

 ד"ר אייל מירון: "מסע על יצור פלאי עם כנפיים: בין הר הבית לאלחרם אלשריף".

הר הבית הוא המקום השלישי בקדושתו באסלאם הסוני וניתן לבקר בו בשעות הבוקר. בסיורנו בהר הבית נשמע על המסורות המוסלמיות הקדומות הקשורות בהר, נכיר כמה מן המבנים הקטנים והמוכרים פחות המעטרים את שטחו, ונעמוד על המשמעות התיאולוגית והסמלית של אדריכלות כיפת הסלע ומסגד אלאקצא (מבחוץ), כל זאת מראשית האסלאם ועד התקופה העות'מאנית.


יחידה 2: אימפריה אדירה ותרבות עשירה: העות'מאניים

 

הרצאה וביקור באוספים | שישי 19.1.24  | 9:30 – 12:30 | במוזיאון לאמנות האסלאם

פרופ' דרור זאבי: על נשים, שלטון והרמון באימפריה העוסמאנית

בהרצאה זו נעסוק בהרמון העוסמאני ובנשים ששכנו בו - מאהבות, רעיות, בנות ואמהות - ששלטו בפועל באימפריה במשך כמאה ושלושים שנה. דרך קורות חייהן של שתיים מהן, הוּרֶם סולטאן (רוקסלאנה) ונוּרבַּנו סולטאן נעסוק בתהליך שאיפשר לנשים לבנות כוח שלטוני בחברה המוסלמית של התקופה, בהשפעתן על ההיסטוריה של האימפריה, ובתרומתן הגדולה ליחסי החוץ שלה. 

על המרצה: פרופ' דרור זאבי הוא פרופסור אמריטוס להיסטוריה חברתית ותרבותית של המזרח התיכון באוניברסיטת בן-גוריון ופרסם מספר רב של ספרים ומאמרים על התקופה העות'מאנית. ספרו  Queens Around the World 1520-1620: A Century of Female Power , יראה אור בשנה הקרובה בהוצאת Palgrave Macmillan. זאבי הוא גם בין מייסדי "הפורום לחשיבה אזורית".

לאחר ההרצאה נמשיך לביקור לימודי חווייתי באוספים ובגלריות המוזיאון

 

סיור | שלישי 23.1.24 | 10:00–13:00 |נקודת המפגש: רחבת הכניסה לסניף ארומה, קניון ממילא (מומלץ לחנות בחניון קרתא)

ד"ר אייל מירון:  "בונייך ומהרסייך ממך יצאו:  סיור בעקבות החומות האיוביות והעות'מאניות מרחבת שער יפו אל שער ציון וסביבתו".

מה אנו יודעים על בוניה ומחריביה של חומת ירושלים בימי הביניים ובעת החדשה? מה מאפייניה של אדריכלות החומה העות'מאנית ומי בנה אותה? מה היו הנסיבות שהובילו להקמתה ואיזה מנגנון כלכלי אפשר את בנייתה? מה אומרות הכתובות המונומנטליות שהוצבו על החומה? על כל אלה נלמד בסיור מרתק לאורכה של חומת העיר העתיקה מבחוץ.

 

יחידה 3: העבדים שעלו לגדולה: הממלוכים

הרצאה וביקור באוספים | שישי 16.2.23 | 9:30 – 12:30 | במוזיאון לאמנות האסלאם

ד"ר אייל מירון: הסולטאנות הממלוכית

ימי שלטונם של הממלוכים בארץ ישראל ארכו כ250 שנה. הממלוכים ששלטונם השתרע ממצרים ועד סוריה היו תופעה פוליטית וחברתית שאין לה אח ורע במזרח התיכון עד אז. בהרצאה נבחן את עלייתם של הממלוכים, נזכיר דמויות מרכזיות, נלמד על המדיניות הממלוכית ונשאל את השאלה כיצד קרה שאימפריה זו נפלה בסופו של דבר בפני הכובש העות'מאני. 

 

על המרצה: ד"ר אייל מירון, היועץ האקדמי והמנחה של הסמינר האקדמי המטייל בנושא האסלאם בירושלים, לימד באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת בר אילן. הוא התמחה בהיבטים של יחסי הגומלין התרבותיים בין העולם היהודי לעולם המוסלמי ולעולם הנוצרי בימי הביניים. ד"ר מירון משמש יועץ אקדמי לפרויקטים ארכיאולוגיים-היסטוריים ברחבי הארץ, וחיבר שני ספרי לימוד אוניברסיטאיים על ירושלים בארכיאולוגיה, היסטוריה ומקרא.

 

לאחר ההרצאה נמשיך לביקור לימודי וחווייתי באוספים ובגלריות המוזיאון.

 

סיור | שלישי 19.02.23 | 10:00–13:00 | נקודת המפגש: רחבת הכניסה לסניף ארומה, קניון ממילא (מומלץ לחנות בחניון קרתא)

ד"ר אייל מירון: סיור השליטים העבדים: ירושלים הממלוכית.

לא רבים יודעים כי הרחובות המובילים להר הבית ממערב ומצפון נוצרו בעיקרם בתקופה הממלוכית. בסיור זה נטייל באחדים מן הרחובות היפהפיים הללו, נראה את פלאי הארכיטקטורה הממלוכית המיוחדת ששרדה בהם ונעמוד על מאפייניה, וכמובן נכיר כמה מן הדמויות הססגוניות שהקימו את המבנים הללו ונשמע את סיפורן.

יחידה 4: כל ההתחלות: בימי בית אומייה


הרצאה וביקור באוספים | שישי 1.03.24  | 9:30 – 12:30 | במוזיאון לאמנות האסלאם

ד"ר דפנה שרף - דוידוביץ' 

תקופת שלטון הח'ליפות האומיית (750-661) התאפיינה באימוץ והתאמת מסורות תרבויות עתיקות מפרס ומביזנטיון לתרבות ולדת האסלאם החדשות. בפרק זמן זה הוקמו מפעלי בניה שונים על-ידי הח'ליפים ובני האצולה ובהם: המסגדים הראשונים, ארמונות, בתי מרחץ מפוארים וקריות שלטון. בהרצאה הנוכחית נעמוד על המאפיינים הבולטים של תרבות מפוארת זו בראשית ימי האסלאם.

על המרצה: ד"ר דפנה שרף-דוידוביץ' היא מרצה לאמנות ולתרבות חומרית בארצות האסלאם ומלמדת באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטה הפתוחה.

 

לאחר ההרצאה נמשיך לביקור לימודי וחווייתי באוספים ובגלריות המוזיאון.

 

סיור | שלישי 4.03.23  | 10:00–13:00 | נקודת המפגש: רחבת הכניסה לסניף ארומה, קניון ממילא (מומלץ לחנות בחניון קרתא)

ד"ר אייל מירון: "בוני ארמונות ומקימי חומות: האומיים בירושלים (והצצה אל הפטימים)":

בירושלים בנו האומיים ארבעה ארמונות ענק ליד הר הבית שנקברו תחת עיי חורבות והתגלו מחדש רק אחרי מלחמת ששת הימים. בסיור נבקר בשרידי הארמונות, נתהה על הסיבות להקמתם, על החיים בהם, על הארכיטקטורה והמקבילות לארמונות אחרים בעולם המוסלמי. בהמשך הסיור נתעכב על סוגיית מקומה של שכונת היהודים שהייתה בעיר בתקופה זו, על חומת ירושלים שבנו השיעים הפטימים ועל הסיבות הלא-מוכרות לשינוי צורתה של העיר בתקופה זו.

 

 

יחידה 5: ירושלים בין יהדות נצרות ואסלאם

 

הרצאה וביקור באוספים | שישי 1.3.24  | 9:30 – 12:30 | במוזיאון האסלאם

ד"ר אייל מירון: "כיצד מתי ומדוע התקדשה ירושלים באסלאם?"

ירושלים היא העיר השלישית בקדושתה לרוב העולם המוסלמי. קדושתה של העיר הייתה ועודנה אחד המוקדים המרכזיים מאחורי הסכסוכים ההיסטוריים אודותיה. בהרצאה נעקוב בעזרת המקורות ההיסטוריים והדתיים אחרי תהליך התקדשותה של העיר מראשיתו של האסלאם, דרך התקופה הפטימית, כיבושי הצלבנים, צלאח אלדין האיובי, ועוד, במטרה לגלות כיצד רכשה העיר את מעמדה המיוחד באסלאם. 

 

על המרצה: ד"ר אייל מירון, היועץ האקדמי והמנחה של הסמינר האקדמי המטייל בנושא האסלאם בירושלים, לימד באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת בר אילן. הוא התמחה בהיבטים של יחסי הגומלין התרבותיים בין העולם היהודי לעולם המוסלמי ולעולם הנוצרי בימי הביניים. ד"ר מירון משמש יועץ אקדמי לפרויקטים ארכיאולוגיים-היסטוריים ברחבי הארץ, וחיבר שני ספרי לימוד אוניברסיטאיים על ירושלים בארכיאולוגיה, היסטוריה ומקרא.

 

לאחר ההרצאה נמשיך לביקור לימודי חווייתי באוספים ובגלריות המוזיאון

 

סיור | שני 26.03.24 | 10:00–13:00 |נקודת המפגש: רחבת הכניסה לסניף ארומה, קניון ממילא (מומלץ לחנות בחניון קרתא)

ד"ר אייל מירון: "בין המלך דוד לנבי דאוד: מצודת העיר ירושלים, מגדל דוד".

לסיכום הסמינר נקדיש סיור מיוחד לחפירות מתחם מוזיאון העיר ירושלים – מגדל דוד. תצוגת המוזיאון התחדשה לאחרונה ואנו נסייר ברחבי המתחם, נלמד על הארכיאולוגיה שלו ונלמד על שלביו השונים ועל תרומת התקופות המוסלמיות השונות לדמותו האדריכלית כמו גם על אירועים דרמטיים שהתרחשו בין כתליו וסמוך אליו תחת שלטון האסלאם.

 

 

 

להזמנת כרטיסים ומוצרים