عربي
English
חיפוש

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

ירושלים בראי האסלאם סמינר אקדמי מטייל

 

ירושלים בראי האסלאם 

סמינר אקדמי מטייל 

יועץ אקדמי ומנחה: ד"ר אייל מירון

 

המוזיאון לאמנות האסלאם מציג:  סמינר אקדמי מטייל בן עשרה מפגשים.

הסמינר מורכב מחמש הרצאות אקדמיות במוזאון שבסיומן יתקיים סיור ייחודי בגלריות או 

באוספי המוזאון, וכן חמישה סיורי שטח בירושלים בנושא ההרצאה.

הסמינר יתפרס לאורך חמישה חודשים (פברואר עד יולי 2022)

היועץ האקדמי ומנחה הסמינר: ד"ר אייל מירון

*לאור המצב ההרצאות יועברו גם בזום*

 

עלות הסמינר: 1,950 ₪ וכוללת:

קטלוג המוזיאון

מנוי כניסה שנתי למוזיאון הכולל השתתפות ללא עלות בפעילות "שישי בוקר"

ערכת סמינר

 

העלות ליחידה הכוללת הרצאה וסיור: 500 ₪

להרשמה לסמינר

 

לפרטים נוספים לגבי הסמינר וההרשמה נא לפנות להנא חוסיין במייל: 

[email protected]

יחידה 1

העבדים שמשלו בעיר הנצח: הממלוכים

 הרצאה: פרופ' יוסף דרורי: "הסולטאנות הממלוכית – תופעה ייחודית ומרתקת" 

 

יום שישי | כ"ד באדר א' התשפ"ב, 25 בפברואר 2022 | 9:30–12:30 | המוזאון לאמנות האסלאם 

הסולטאנות הממלוכית ששלטה במצרים, בסוריה ובטריטוריות הגובלות להן בשנים 1250 עד 1517, היא תופעה ייחודית ומרתקת במזרח התיכון של ימי הביניים. בראש הסולטאנות עמדו מנהיגים ושליטים שאינם מקומיים, על פי רוב ממוצא תורכי, מערבות אסיה, שכוחם בכישוריהם הצבאיים (דהירה על סוסים, שימוש בחץ וקשת) שחסרו למקומיים. 

בימי שלטונה הייתה הסולטאנות הגוף המדיני, התרבותי והכלכלי החשוב והמשפיע ביותר באזור והיא רקמה קשרים מסחריים עם ונציה, עם פירנצה, עם ברצלונה ועוד. 

הרישום האדריכלי והאומנותי שהותירה הסולטאנות הממלוכית מתאפיין בקווים הנדסיים וסגנוניים וביוזמות בנייה מגוונות חסרות תקדים בעולם הערבי. בהרצאה זו נכיר מאפיינים אחדים של סולטאנות זו, ונשאל את השאלה מדוע היא קרסה בסופו של דבר בפני הכוח העולה העות'מאני במאה ה־16. 

 

על המרצה: פרופ' יוסף דרורי, בעל תואר דוקטור מהאוניברסיטה העברית. תחום המחקר העיקרי שלו הוא ארץ ישראל בימי הביניים המוסלמיים. פרופ' דרורי ערך וכתב את ״מסעו של אבן אלערבי בארץ״, ״ספר ירושלים – התקופה הממלוכית״, ופרסם מאמרים רבים בספרות המקצועית והפופולרית. 

 

בתום ההרצאה נמשיך לביקור לימודי וחווייתי באוספים ובגלריות המוזאון.

 

סיור בהנחיית ד"ר אייל מירון: סיור השליטים העבדים – ירושלים הממלוכית

 

יום שלישי | כ"ח באדר א' התשפ"ב, 1 במרץ 2022 | 10:00–13:00 

נקודת המפגש: רחבת הכניסה לסניף ארומה, קניון ממילא (מומלץ לחנות בחניון קרתא) 

לא רבים יודעים כי הרחובות המובילים להר הבית ממערב ומצפון נוצרו בעיקרם בתקופה הממלוכית. בסיור זה נטייל באחדים מן הרחובות היפהפיים הללו, נראה את פלאי האדריכלות הממלוכית המיוחדת ששרדה בהם ונעמוד על מאפייניה, וכמובן נכיר כמה מן הדמויות הססגוניות שהקימו את המבנים הללו ונשמע את סיפורן.

 

יחידה 2

מקום קדוש ועיר קדושה

 

הרצאה: פרופ' דניאלה טלמון-הלר: "מקומות קדושים באסלאם"

 

יום שישי | כ"ב באדר ב' התשפ"ב, 25 במרץ 2022 | 9:30 – 12:30 | המוזאון לאמנות האסלאם 

 

הקוראן קובע את העלייה לרגל (החג') למסגד הקדוש שבמכה (הכעבה) כחובה החלה על כל מוסלמי ומוסלמית המסוגלים לכך, ומעגן את קדושתו של המקום בעבר מונותאיסטי קדום. זרמים פונדמנטליסטיים באסלאם של ימי הביניים והאסלאם המודרני דוחים קידוש מקומות נוספים – למעט מדינה וירושלים, המתקשרות לנביא מוחמד – אך בפועל צמחו אין־ספור אתרים מקודשים שמשכו עולים לרגל ברחבי העולם המוסלמי. ההרצאה תעסוק בהיבטים היסטוריים, גאוגרפיים, תאולוגיים, פוליטיים ופולקלוריסטיים של התופעה במזרח התיכון. 

 

על המרצה: פרופ' דניאלה טלמון־הלר מלמדת במחלקה ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטת בן־גוריון בנגב. היא עוסקת בהיסטוריה של המזרח התיכון, בעיקר בימי הביניים, בדת האסלאם ובדת השוואתית. לאחרונה פרסמה ספר חדש:

Sacred Place and Sacred Time in the Medieval Islamic Middle East:  An Historical Perspective (Edinburgh 2020)

 

בתום ההרצאה נמשיך לביקור לימודי וחווייתי באוספים ובגלריות המוזאון.



סיור בהנחיית ד"ר אייל מירון: "מסע על יצור פלאי עם כנפיים – בין הר הבית לאלחרם אלשריף"

 

יום שלישי | כ"ו באדר ב' התשפ"ב, 29 במרץ 2022 | 7:45–10:45* | נקודת המפגש: רחבת הכניסה לסניף ארומה, קניון ממילא (מומלץ לחנות בחניון קרתא) 

*שעות הסיור המוקדמות נקבעו בשל אילוצי הכניסה להר הבית.

הר הבית הוא המקום השלישי בקדושתו באסלאם הסוני ואפשר לבקר בו בשעות הבוקר. בסיורנו בהר הבית נשמע על המסורות המוסלמיות הקדומות הקשורות בהר, נכיר כמה מן המבנים הקטנים והמוכרים פחות המעטרים את שטחו, ונעמוד על המשמעות התאולוגית והסמלית של אדריכלות כיפת הסלע ומסגד אלאקצא (מבחוץ), מראשית האסלאם ועד התקופה העות'מאנית.



יחידה 3

בין איסתנבול לירושלים: העות'מאנים וירושלים

 

הרצאה: פרופ' דרור זאבי: "משִפְחה לשליטת האימפריה, מעֶבֶד לווזיר גדול – תרבות השלטון במדינה העות'מאנית"

יום שישי | י"ב באייר התשפ"ב, 13 במאי 2022 | 9:30–12:30 | המוזאון לאומנות האסלאם

 

האימפריה העות'מאנית מוכרת לכולנו כאחת האימפריות האדירות בתולדות האנושות. בהרצאה נביט באימפריה זו מזווית לא שגרתית ונעסוק בשני מוסדות מקבילים שפרחו בעיקר במאות הראשונות לקיומה של האימפריה: עבדי הסולטאן (הגברים) שהפכו לאליטה השלטונית הרשמית בממשל ובצבא, ושִפחות ההרמון ששלטו בפועל באימפריה במשך כמאה ושלושים שנה. נעסוק בתרבות העבדות השלטונית ומקורותיה, נדון בסיבותיה ובהגיונה, על דרכן של הנשים לכיבוש השלטון באימפריה, ועל השינויים שחלו בעבדות הארמון וההרמון במאות המאוחרות יותר.

על המרצה: פרופ' דרור זאבי הוא מרצה להיסטוריה חברתית ותרבותית של המזרח התיכון באוניברסיטת בן־גוריון ופרסם ספרים ומאמרים רבים על התקופה העות'מאנית. ספרו האחרון (יחד עם בני מוריס) לילה ללא סוף: השמדת הקהילות הנוצריות בטורקייה 1894–1924. הספר תורגם לעברית ויצא לאור השנה בהוצאת עם עובד. זאבי הוא גם בין מייסדי "הפורום לחשיבה אזורית".

בתום ההרצאה נמשיך לביקור לימודי חווייתי באוספים ובגלריות המוזאון.

 

סיור בהנחיית ד"ר אייל מירון: "בונייך ומהרסייך ממך יצאוסיור בעקבות החומות האיוביות והעות'מאניות מרחבת שער יפו אל שער ציון וסביבתו"

 

יום שלישי| ט"ז באייר התשפ"ב, 17 במאי 2022 | 9:30–12:30 | נקודת המפגש: רחבת הכניסה לסניף ארומה, קניון ממילא (מומלץ לחנות בחניון קרתא) 

 

מה אנו יודעים על בוניה ומחריביה של חומת ירושלים בימי הביניים ובעת החדשה? מה מאפייניה של אדריכלות החומה העות'מאנית ומי בנה אותה? מה היו הנסיבות שהובילו להקמתה ואיזה מנגנון כלכלי אפשר את בנייתה? מה אומרות הכתובות המונומנטליות שהוצבו על החומה? על כל אלה נלמד בסיור מרתק לאורכה של חומת העיר העתיקה מבחוץ.



יחידה 4

ירושלים בין יהדות, נצרות ואסלאם

 

הרצאה: ד"ר אייל מירון: "כיצד ומתי התקדשה ירושלים באסלאם?"

 

יום שישי | י"ח בסיוון התשפ"ב, 17 ביוני 2022 | 9:30–12:30 | המוזאון לאומנות האסלאם 

ירושלים היא העיר השלישית בקדושתה לרוב העולם המוסלמי. קדושתה של העיר הייתה ועודנה אחד המוקדים המרכזיים מאחורי הסכסוכים ההיסטוריים עליה. בהרצאה נעקוב בעזרת המקורות ההיסטוריים והדתיים אחרי תהליך התקדשותה של העיר מראשיתו של האסלאם, דרך התקופה הפטימית, כיבושי הצלבנים, צלאח אלדין האיובי ועוד, כדי לגלות כיצד רכשה העיר את מעמדה המיוחד באסלאם.  

 

בתום ההרצאה נמשיך לביקור לימודי חווייתי באוספים ובגלריות המוזאון.

 

על המרצה: ד"ר אייל מירון, היועץ האקדמי והמנחה של הסמינר האקדמי המטייל בנושא האסלאם בירושלים, לימד באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת בר אילן. הוא התמחה בהיבטים של יחסי הגומלין התרבותיים בין העולם היהודי לעולם המוסלמי ולעולם הנוצרי בימי הביניים. ד"ר מירון משמש יועץ אקדמי למיזמים ארכאולוגיים־היסטוריים ברחבי הארץ, וחיבר שני ספרי לימוד אקדמיים על ירושלים בארכאולוגיה, בהיסטוריה ובמקרא.

 

סיור בהנחיית ד"ר אייל מירון: "בין המלך דוד לנבי דאוד – מצודת העיר ירושלים, מגדל דוד".

 

יום שלישי | כ"ב בסיוון התשפ"ב, 21 ביוני 2022 | 9:30–12:30 | נקודת מפגש: רחבת הכניסה לסניף ארומה, קניון ממילא (מומלץ לחנות בחניון קרתא)

סיור מיוחד המוקדש למתחם מוזאון העיר ירושלים – מגדל דוד. תצוגת המוזאון עומדת היום בסימן של התחדשות והקמתה טרם הסתיימה, אך אנו נסייר ברחבי המתחם, נלמד על הארכאולוגיה שלו, על שלביו השונים ועל תרומת התקופות המוסלמיות השונות לדמותו האדריכלית, וכן על אירועים דרמטיים שהתרחשו בין כתליו וסמוך אליו תחת שלטון האסלאם.

יחידה 5

כל ההתחלות: בימי בית אומייה


הרצאה: ד"ר קטיה ציטרין־סלברמן: "החליפות האומיית – פאר, חידושים ומפגש בין תרבויות"

יום שישי | כ"ג בתמוז התשפ"ב, 22 ביולי 2022  |  10:00–13:00 | המוזאון לאמנות האסלאם 

 

תקופת שלטון החליפים האומיים (661–750) בראשית ימי האסלאם אופיינה באימוץ מסורות תרבותיות קודמות ובהתאמתן למציאות החדשה כפי שבאו לידי ביטוי בשדה האומנות, בתרבות החומרית ואף במבנים מסוגים שונים שהיו גשר בין האדריכלות של המזרח הפרסי־ הסאסאני והמערב הקלסי. בתקופה זו הוקמו מפעלים שונים על ידי החליפים ועל ידי האריסטוקרטיה, ובהם מבני דת, ארמונות ובתי מרחץ מפוארים. בהרצאה זו  נלמד על היבטים שונים של תרבות מפוארת זו. 

 

על המרצה: ד"ר קטיה ציטרין ־ סלברמן היא מרצה בכירה במכון לארכאולוגיה ובחוג ללימודי האסלאם והמזרח התיכון באוניברסיטה העברית. היא מכהנת כראשת המרכז המשותף לאוניברסיטה העברית ולמכון בן־צבי ומנהלת את מיזם החפירות הארכאולוגיות החדשות בטבריה. 

 

בתום ההרצאה נמשיך לביקור לימודי וחווייתי באוספים ובגלריות המוזאון.

 

סיור בהנחיית ד"ר אייל מירון: "בוני ארמונות ומקימי חומות – האומיים בירושלים (והצצה אל הפטימים)

יום שלישי| כ"ז בתמוז התשפ"ב, 26 ביולי 2022 | 10:00–13:00 

נקודת המפגש: רחבת הכניסה לסניף ארומה, קניון ממילא (מומלץ לחנות בחניון קרתא) 

 

האומיים בנו בירושלים ארבעה ארמונות ענקיים ליד הר הבית שנקברו תחת עיי חורבות והתגלו מחדש רק אחרי מלחמת ששת הימים. בסיור נבקר בשרידי הארמונות, נתהה על הסיבות להקמתם, על החיים בהם, על האדריכלות שלהם והמקבילות לארמונות אחרים בעולם המוסלמי. בהמשך הסיור נתעכב על סוגיית מקומה של שכונת היהודים שהייתה בעיר בתקופה זו, נעסוק גם בחומת ירושלים שבנו השיעים הפטימים ובסיבות הלא מוכרות לשינוי צורתה של העיר בתקופה זו.

 

להזמנת כרטיסים ומוצרים