عربي
English
חיפוש

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

תערוכה חדשה - קפה מזרח ומערב



קפה 

מזרח ומערב 

תאריך פתיחה: 16/7/21

תאריך נעילה: 30/5/22 

אוצרת: יהל שפר  

 

הקפה נחשב למשקה הנחשק, המסתורי והפופולרי ביותר בעולם כאשר יותר מ- 500 מיליון כוסות נלגמות ממנו מידי שנה. אבל הקפה הוא לא רק משקה, הוא תופעה. במהלך מאות השנים האחרונות השפיע הקפה על התרבות, הכלכלה והחברה של יבשות שלמות. במסעותיו ברחבי העולם הוא הפך משיקוי שנלגם בפולחנים דתיים בעולם הערבי לסמל של תרבות צעירים חילונית. 

הקפה עורר תשוקה ביוצרים מתחומים שונים  להמציא, לתכנן, לבנות וליצור את מספר הכלים הנלווים הגדול ביותר שעוצבו אי פעם ועדיין מעוצבים עבור מוצר צריכה - כפיות וספלים, מגשים וקומקומים, אביזרי קליה וטחינה, ומכונות ביתיות ומקצועיות שמלוות את תרבות בתי הקפה.

 

התערוכה: "קפה – מזרח ומערב" בוחנת את הקפה כתופעה דתית כלכלית, תרבותית וחומרית. 

 

האימפריה העות'מאנית – אימפריית הקפה שבזכותה נפוץ הקפה בעולם כולו. במאה ה-17 השכילה האימפריה העות'מאנית להשתמש בקפה ובהילת המסתורין האוריינטלית שאפפה אותו ככלי ביחסים הדיפלומטיים שכוננה לגל של ״תורכ-מאניה (הערצה לכל מוצר שהגיע מתורכיה)״, שבעקבותיו נעשה הקפה התורכי לאופנה שזלגה מהאצולה אל רחובות הערים והובילה לפתיחתם של בתי הקפה האירופיים הראשונים. בחלק זה של התערוכה יוצג לראשונה במסגרת מוזיאלית אוסף פרטי ייחודי של מאות כלי קפה עות'מאנים נדירים מהמאה ה- 17 ועד המאה ה- 19 המשקפים את העושר העיצובי והתחכום של חצרות הסולטנים התורכים. הכלים  שנעשו בידי אומנים מיומנים מתאפיינים בפאר ססגוני, בעיטורים מרהיבים וחומרי גלם נדירים – כסף, אבנים טובות, אמאייל זכוכית ופורצלן והתאימו לטקסיות  שלוותה את שתיית הקפה בתקופות בהן הפך לסמל סטטוס של האריסטוקרטיה האירופאית. 

 

כלים ומכונות מקצועיות וביתיות להכנת הקפה - מאז ועד היום לא חדל להתפתח תחום הכנת הקפה: טכנולוגיות קלייה, מזיגה וחליטה, כלי הגשה, בתי ממכר ובתי קפה ומקצוע ההכנה וההגשה של הקפה. בתערוכה ייחשפו לראשונה מספר אוספים פרטים הכוללים עשרות כלים להכנת קפה בהם: מכונות קפה מקצועיות, כולל דגם מכונת האספרסו הראשונה בעולם מ- 1884, מטחנות, רוסטרים ועוד מהמאה ה- 18 ועד היום.  

 

קפה ונשים- הקפה ובית הקפה נתפסים כיום-יומיים ודמוקרטיים, אך בתי הקפה הראשונים היו מרחבים גבריים. בעולם הערבי וברחבי האימפריה העות'מאנית נאסרה הכניסה לבתי הקפה על נשים, אך אישה יכלה להתגרש מבעלה בעילה שלא סיפק את צרכי הקפה שלה.  לכן, הנשים יצרו לעצמן מרחבים נפרדים כמו בתי המרחץ בהן יכלו להתענג על טעמו של הקפה ללא נוכחות גברית. שתיית קפה הפכה למקובלת על ידי נשים כאשר החלו להוסיף לקפה סוכר וחלב ושתו אותו בכוסות פורצלן מה שהפך אותו ל"נשי" וראוי לשתייה על ידי נשות האליטה. במאה ה-19, כשנוכחות נשים בבתי הקפה הפכה למקובלת יותר, הותאם מרחב בית הקפה לצורכי הנשים: כיסאות הישיבה והשולחנות הוגבהו כך שיתאימו לשמלות המפוארות שלבשו הנשים הבורגניות, וקירות בתי הקפה כוסו במראות על מנת לשמור על ביטחונן האישי. 

 

תרבות הקפה בישראל -  זרקור מיוחד בתערוכה יושם על תרבות הקפה הייחודית בישראל ועל שתי מסורות הקפה המתקיימות זו לצד זו למעלה ממאה שנה: הקפה המבושל בסגנון ערבי לצד קפה מערבי.  בחלק זה של התערוכה יוצגו כלי קפה נאיביים ששימשו את הבדואים בהכנת הקפה והיו עשויים מחומרים זמינים בסביבה המידית – עץ, חומר, עור, פח נחושת וברונזה. לצד כלים אלה יוצג, בחשיפה מוזיאלית ראשונה, אוסף "ישראליאנה" המונה מאות כלים להגשת קפה שיצרו מפעלי קרמיקה בישראל שהחלו לפעול בשנות ה 30 של המאה הקודמת בהם: לפיד, נעמן, פלקרמיק, חרסה, קרנת, בית היוצר ועוד. מערכות קפה אלו נחשבו ליצירות אמנות לכל דבר והיו מתנות חתונה פופולאריות. חלקן  עוצבו ברוח תרבות האירוח האירופית שהביאו עימם העולים מארצות המוצא שלהם ואחרות בהשראת הממצאים הארכיאולוגים שנמצאו בארץ. עוד יוצגו בחלק זה של התערוכה כרזות של פרסומות לקפה משנות ה 50, קופסאות קפה של חברות הקפה הישראליות, פרסומות קוליות לקפה, סרטונים, קריקטורות של פרידל שטרן ועוד. 

 

סצנת העיצוב העכשווי - מהקפה הטורקי, דרך הקפה הערבי, האיטלקי ועד הספישלטי קופי, התפתחותן של תרבויות ומסורות קפה לוותה בפיתוח שיטות וביצירת כלים שונים להכנתו. בתערוכה של עיצוב עכשווי מאיטליה ומרחבי העולם מוצגים עשרות אובייקטים אייקונים של כלי קפה ייחודים שעוצבו בידי ארכיטקטים ומעצבים מפורסמים משדה העיצוב העכשווי. אוסף התערוכה מאפשר לנו להתחקות אחר המהפכה העיצובית העכשווית של כלים ליום יום הנובעת מחיפוש אחר איזון בין חדשנות בעיצוב מוצר לבין צרכים פונקציונליים וחברתיים. את התערוכה אצרה אליזבטה פיסו מהקרן הבינלאומית האיטלקית IMF. 

 

את התערוכה ילווה ספר הקפה המכיל עשרות מאמרים המספרים את סיפורו של הקפה מזוויות שונות המלווים במאות צילומים מרהיבים של מוצגי התערוכה השונים. 







להזמנת כרטיסים ומוצרים