عربي
English
חיפוש

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

טיראז: רקמה מקומית

התערוכה "טיראז: רקמה מקומית" שופכת אור על תרבות ייחודית ומרתקת באמצעות התבוננות בלבוש המסורתי של נשים פלסטיניות בתקופה שבין 1948-1880. בד בבד, התערוכה מעלה את זיכרון העבר הפלסטיני, דרך אפיון הזהות המגדרית, המקומית וההיסטורית של הנשים.

האוסף החשוב של פרטי לבוש ושמלות רקומות, המוצג בתערוכה, כולל פריטים נדירים הנחשפים לראשונה. יש בו ייצוג לסגנון הלבוש באזורי המגורים העיקריים שהאוכלוסייה הפלסטינית התגוררה בהם בארץ. מרבית הפריטים מעוטרים ברקמה עממית מסורתית שרקמו הנשים בביתן.

אמנות הרקמה מלווה את האישה הפלסטינית משחר נעוריה. הטכניקה, הדגמים והמוטיבים האופייניים, עברו מאם לבת במשך דורות. בצד ההיצמדות לדגמים המסורתיים, ניתן בה מקום רב לביטוי אישי וליצירתיות. וכך, בזכות מגוון סגנונות הרקמה השונים והעושר של התכים השונים, ניתן לקרוא את בגדי הנשים והאביזרים הנלווים שנשים הכינו בעבודת יד, כשפה מורכבת, המשקפת את הזהות המגדרית, המעמד האישי, הכלכלי והחברתי של הלובשת. שפה שסימניה לא תמיד פוענחו על ידי הגברים. ככל אופנה, אופנת הנשים הפלסטיניות מעידה על הבחירות של אלה הלובשות אותה, ולכן לבושן הוא חלק מהגדרת הזהות העצמית שלהן. התערוכה מציגה פרטי לבוש משבעה אזורים גיאוגרפיים עיקריים: הגליל, הרי יהודה, בית-לחם וסביבותיה, חברון וסביבותיה, רמאללה וסביבותיה ומישור החוף.

כמה מאפיינים מסייעים להבחין בין שמלות האזורים השונים. כך למשל, שמלות בית-לחם רקומות בחוטים מוזהבים או מוכספים בתך מאונך ומאוחז (תך המחבר חוט או פתיל שמניחים על האריג באמצעות חוט עדין ודק ממנו) ומעוטרות בדגמי "צמח השעון". מעליהן לבשו הנשים בדרך כלל לסוטות קטיפה או צמר. באזור זה היה שימוש רב בסאטן זהוב וכסוף. שמלות באר שבע והנגב גדולות, ארוכות ורחבות מיתר השמלות. דגמיהן הגיאומטריים רקומים באדום, שרווליהן גדולים וקצותיהם מחודדים. רקמתן מלאה וצפופה בגב התחתון ובחלק הקדמי, ושרווליהן עירומים. מבחר דגמי השמלות הטקסיות ממישור החוף הדרומי, מעזה, אשדוד ואשקלון מתאפיין ברקמת קמעות הערוכים בקבוצות של חמש. שמלות אזור רמאללה עשויות פשתן או כותנה לבנה, ורקמתן מתאפיינת בשורות של דגמי עצי ברוש, דקל, וכפות תמרים ואינה עמוסה מאוד. דגמי הקמיעות ברקמת השמלות מאזורי יפו, לוד, רמלה ובית דג'אן נראים כמשולשים ועצי ברוש הפוכים. הגוונים הכחולים הכהים מאפיינים את שמלותיהן של אלמנות איזור חברון. לאחר קום המדינה, בראשית שנות החמישים של המאה הקודמת הוקמו בכמה כפרים קואופרטיבים של רוקמות, המשמרות את המסורת והמורשת האמנותית ובה בעת תורמות לכלכלת המשפחה. מקצתם פועלים עד היום.

יעניין אתכם גם: מוזיאונים בישראל, מוזיאונים בשבת, אירועים לילדים בירושליםמוזיאונים מומלצים בישראל

להזמנת כרטיסים ומוצרים