عربي
English
חיפוש

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

אוסף השעונים הנדיר של סר דיוויד סלומונס

אוסף השעונים הנדיר של סר דיוויד סלומונס המוצג במוזיאון לאמנות האסלאם  הוא אחד משלושת אוספי השעונים הנדירים בעולם. בתו, ורה ברייס סלומונס, החליטה להציג את האוסף במוזיאון שייסדה בירושלים בהוקרה לזכר אביה.

סר דיוויד סלומונס (1851-1925) היה עורך דין ואיש ציבור יהודי בריטי.
בהיותו מדען חובב והורולוג, שעניינו  מדע מדידת הזמן, התעניין סר סלומונס בשעונים מורכבים הבנויים על פי עקרונות מכניים מתוחכמים. כמה מהם אפשר לראות באוסף המיוחד המוצג במוזיאון ובו פריטים מן המאה ה-18 וה-19.

מאתיים השעונים שבאוסף מרהיבים ומתוחכמים – חפיצים (גאדג'טים) יוצאי-דופן שנסיכים ודוכסים אהבו לפני מאות שנים: החל בשעונים הפשוטים והשעונים המנגנים שהם מלאכת מחשבת מכנית ואסתטית, דרך השעונים בעלי מנגנון המתיחה האוטומטי (שהיו אז חידוש אמיתי), שעונים מיטלטלים ושעוני אורלוגין, וכלה במכשירי מדידה מדעיים, תיבות נגינה וקופסות אמייל מצוירות עם מנגנון זעיר.

"לשאת מוח של גאון בכיס"

ואולם, גולת הכותרת של אוסף סלומונס היא 55 שעונים נדירים וייחודיים של יצרן השעונים הפריזאי הנודע אברהם-לואי ברגה (1823-1747). "לשאת שעון כיס משובח של ברגה, זה כמו לשאת מוח של גאון בכיס", כתב סר סלומונס בקטלוג המקורי של האוסף. בכל הקשור למדע מדידת הזמן, היה ברגה יחיד בדורו. הוא זה ששכלל את השעונים הנמתחים מאליהם, הפך אותם לפופולריים והגדיר מחדש את המושג "בדיוק בזמן".

אברהם-לואי ברגה, יליד שווייץ שהתגורר בפריז רוב חייו, התגלגל בעל כורחו לעולם המופלא של מקצוע השענות וניחן בחוש טכני מפותח ובאינטליגנציה מעוררת התפעלות. הוא ידע בדיוק מה שובה את ליבו של הצרכן: שילוב יוצא-דופן של עיצוב מרהיב, שימושיות ואמינות גבוהה. תכונות אלה הפכו את ברגה לשען החביב (והפרטי) על מלכים, נסיכים ואצילים ברחבי אירופה. אחת מלקוחותיו החשובות ביותר היתה המלכה מארי אנטואנט, שאת השעון הנושא את שמה תוכלו לראות באוסף.

חוץ משעוני ברגה, יש באוסף סלומונס פריטים של יצרני שעונים נוספים שלא כדאי להחמיץ: שעוני תמונה נעה, שעוני מדף ושעוני אורלוגין, מצפנים, ברומטרים ומכשירים מדעיים אחרים, שעוני שמש וטלסקופים מן המאה ה-17 ועד המאה ה-19 ושעונים שיוצרו במאה ה-18 במיוחד לשוק התורכי. נוסף עליהם יש באוסף חפצי מותרות שמלמדים באילו צעצועים השתעשעו נסיכים ומלכים לפני כמאתיים שנה: תיבות נגינה עשויות זהב ומשובצות יהלומים וצעצועים אוטומטיים שמופעלים באמצעות מנגנון זעיר ומתוחכם. כך למשל, פועלת תיבת הנגינה משווייץ שעשויה זהב ולוח אמייל סגלגל ומצויר: כשפותחים את הלוח, נעמדת ציפור השיר הטמונה מתחתיו ומזמרת.

להזמנת כרטיסים ומוצרים