Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form
היסטוריה על מגש
סדרת הרצאות בהנחיית אוצרות התערוכה "סיפורי טעמים"
אוכל, רחוב - Take Away בימי הביניים / עדי נמיה - כהן
יום חמישי | 3/8| שעה 19:00| כלול בדמי הכניסה | להזמנת כרטיסים:
ניתן להצטרף לארוחת טעימות (בתוספת תשלום) שתתקיים בשעה 18:00
בעת הזמנת הכרטיסים יש לסמן את סוג כרטיס הכניסה ואת ארוחת הטעימות
סמבוסק, הריסה, קטאיף ופול. נוסעים אירופאיים שהגיעו לקהיר במאה הארבע העשרה, נדהמו לגלות שהעיר עמוסה שווקי אוכל ושבכל פינת רחוב ניתן לקנות אוכל מבושל, אפילו בלילה! אלו מאכלים היה ניתן לקנות ברחובות העיר? ומדוע היו כל כך הרבה מבשלים בערים? מסע אל שווקי האוכל, הטעמים והניחוחות – וגם, מפגשים אנושיים – בימי הביניים.
מטבח נולד: תור הזהב של הבישול העבאסי / ד"ר לימור יונגמן
יום חמישי| 17/8| שעה 19:00| כלול בדמי הכניסה| להזמנת כרטיסים
את ראשיו של המטבח שאנחנו מכנים "המטבח הערבי" אפשר לזהות עם המטבח העבאסי בעיראק של המאה השמינית עד המאה העשירית, מוקד ההתרחשות הגסטרונומית של התקופה וסימן לבאות עד לתקופה העות'מאנית ואפילו עד ימינו. בהרצאה נגלה מה "התבשל" בסירים המבעבעים במטבח, איפה הכול התחיל ומי היו אלה שבחשו בהם (רמז: אלה לא היו הטבחים!), ונחשוף את שורשיו הרב-תרבותיים של המטבח בתקופה העבאסית.
על שולחנו של הסולטן / ד"ר לימור יונגמן
יום חמישי| 31/8| שעה 19:00| כלול בדמי הכניסה| להזמנת כרטיסים:
אחת מהדרכים של השליטים המוסלמים בשושלות השונות להפגין את עושרם ואת כוחם הייתה המזון אותו אכלו. בהרצאה נגלה מה היו מאפייניה של הסעודה באסלאם של ימי הביניים, אילו מנות הוגשו בה ומה היה טעמם של המאכלים, נבחן את גינוני השולחן ונבדוק מדוע אפשר למצוא את שורשיו של שולחן המזטים דווקא אצל הסולטן.
מה יהודי באוכל? בעקבות תעודות גניזת קהיר / עדי נמיה כהן
יום חמישי| 12/10| שעה 19:00| כלול בדמי הכניסה| להזמנת כרטיסים:
האם יש אוכל יהודי? יהודיות ויהודים שחיו במרחב המוסלמי חלקו תרבות אוכל משותפת עם שכניהם הלא-יהודים, בהתבסס על אותם חומרי גלם והעדפות טעמים דומים. זאת, בצד ההבדלים הדתיים המהותיים בין התפריט היהודי לזה המוסלמי. אם כן, מה ידוע לנו על תרבות האוכל היהודית בימי הביניים? על כך ננסה לענות בקריאה בתעודות מהגניזה הקהירית המספקות מבט אל הקולינריה העירונית, והיהודית, בימי הביניים.
**
ד"ר לימור יונגמן, אוצרת התערוכה "סיפורי טעמים", היסטוריונית של אוכל ועמיתת מחקר בתוכנית עמיתי מרטין בובר באוניברסיטה העברית בירושלים
עדי נמיה-כהן, אוצרת התערוכה "סיפורי טעמים", דוקטורנטית בחוג להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטה העברית. בעבודת הדוקטורט היא חוקרת אוכל ודרכי אוכל בקרב יהודיות ויהודי ארצות האסלאם בימי הביניים.