חיפוש

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

חצרות בירושלים

חול המועד סוכות 18-20 באוקטובר 
15:00-10:00

מיזם "חצרות בירושלים" הינו מיזם אמנותי המשותף לכל מוסדות התרבות בירושלים, המתקיים במהלך חול המועד סוכות. 

מופע פתיחת אירועי חצרות במוזיאון:

יאיר דלל, מוסיקה מחצרות הדקלים

יום שלישי 18.10 בשעה 20:30

יאיר דלל ואנסמבל מלווים במופע מוסיקה אתנית ומוסיקת עולם.

יאיר דלל-עוד כינור שירה

אייל סלע-כלי נשיפה

ארז מונק-כלי הקשה

יותם חיימוביץ-סיטאר

כרטיסים בהזמנה מראש בטלפון המוזיאון או כאן

יאיר דלאל, מוסיקאי יוצר, נגן עוד וכינור, מורה ואמן מבצע .

עיקר התמחותו במוסיקה האתנית ישראלית, מוסיקת עולם ושילוב בין המקורות המסורתיים היהודיים ערביים , בשילוב בין מזרח ומערב, השורשי והמודרני.

יאיר דלאל מרבה להופיע בהצלחה רבה בארץ ובחו"ל כסולן ויחד עם להקתו ומרצה במוסדות להשכלה גבוהה. לאורך כל עבודתו שם דלאל דגש מיוחד למסורת המוסיקאלית היהודית ערבית ובעיקר המסורת של יהודי עיראק- בבל  כדי להפוך אותה לתרבות חיה ונושמת כחלק מההוויה הישראלית. יצירתו ונגינתו שואבת את השראתה מן המקום בו אנו חיים ובעיקר מהמדבר כפי שהדבר בא לידי ביטוי ברבות מיצירותיו . ."נפש האדם תבנית נוף מולדתו".

ליאיר דלאל השכלה מוסיקאלית רחבה הכוללת מוסיקה קלאסית מערבית, ג'אז ומוסיקה ערבית קלאסית ועממית . הידע הרב במוסיקה ונגינתו המרגשת הובילו אותו למפגשים חברתיים ומוסיקאליים עם אומנים ישראליים ובינלאומיים .

יאיר דלאל מהווה מקור להשראה לעשרות רבות של תלמידים ומוסיקאים , בניהם רבים מהנגנים המופעים  כיום בארץ ומחוצה לה. המוסיקה של דלאל מאגדת בתוכה את האלמנטים התרבותיים של החברה בישראל: הקלרינט של הכליזמר, הכינור המזרחי, החליל הבדואי, העוד הגיטרה והסיטר, השירה בעברית בארמית ובערבית, במרוקאית בהודית ובפרסית וכמובן כלי ההקשה של המזרח התיכון.

יאיר דלאל היה מועמד מטעם הBBC על יצירתו ועבודתו בתחום המוסיקה האתנית ומוסיקת עולם במזרח התיכון לשנת 2003. כמו כן הוענק לו פרס עדן פרטוש מטעם משרד התרבות ,פרס אח"י ופרס זלוטניק למוסיקת עולם 2015 מטעם בית הקונפדרציה.

יאיר דלאל

פסטיבל "חצרות - שעשועי חצר ותרבות הפנאי בארצות האסלאם"
החצר שימשה כמקום מפגש חברתי ותרבותי. תרבות הפנאי של החצרות בארצות האסלאם כללה בתוכה מגוון רחב וייחודי של משחקים לגילאים שונים בדגשים שונים: משחקי חשיבה, משחקי שולחן, משחקי ריצפה, משחקי קופסא ועוד...

במהלך פסטיבל "חצרות", המוזיאון לאמנות האסלאם יקיים מגוון פעילויות השאובות מתרבות הפנאי והבילויים שהיו נהוגים בארצות האסלאם: שח-מט, שש-בש, משחקי זיכרון ועוד

ומה בפעילות:
מדי יום בשעה 11:00 יתקיים סיור חוויתי בגלריות המוזיאון לכל המשפחה, שיחשוף את המבקר לתרבות הפנאי והשעשועים שהיו נהוגים בארצות האסלאם. במהלך הסיור נחשף לכלי הנגינה השונים, נלמד על המשחקים הנפוצים 

מוזיקה - ניחשף אל המוזיקה באמצעות כלי הנגינה בתצוגה ונשלב עמדת האזנה למוסיקת ילדים אוריינט.

שחמט, דמקה ומשחקי לוח - נכיר את המשחקים באמצעות תצוגת כלי השחמט במבוא, תוך סיפור אגדת המצאת השחמט, התמקדות בדיוק וביוקרת הכלים ובשימוש בשחמט כמשחק המלמד את הנסיכים הצעירים את חוכמת האסטרטגיה.

קלפים ומשחקי הימורים - נתוודע אל התרבות המונגולית באמצעות הקלפים שמוצגים באולם המוגולי, ותוך הדגמת סביבת המשחקים, כולל הריהוט והלבוש, בפרט לאור העובדה שמדובר בבילוי אופייני למעמדות יותר גבוהים שנהנו מדיור מרווח ומתנאים הולמים.

כלי עישון - נכיר את כלי העישון באמצעות המוצגים באולם האיראני המאוחר ובאולם המוגולי, כדוגמה של תרבות פנאי אופיינית הן לגברים והן לנשים, שקיבלה ביטויים בכל רחבי העולם המוסלמי וגם אצל המיעוטים הלא מוסלמיים ,והפכה לכ"כ פופולרית שהחדירה את אופנות העישון השונות גם למערב (נרגילות).

תיאטראות בובות וצלליות ובילויים פומביים במרחבים הציבוריים - אליהם ניחשף באמצעות שימוש בתצוגת הבובות באולם ימי הביניים וגלריית תיאטרון הצלליות בקומת הקרקע. התייחסות להשפעה ההדדית הרחבה בעולם המוסלמי (שורשי תיאטרון הצלליות באינדונזיה, וההשפעות האליליות על התפתחותו). התייחסות לבילוי עממי כבידור וגם כשסתום לשחרור קיטור ע"י השלטונות- התיאטרון כסאטירה .

בתמונה: סוסים (אבירים), המאה ה-9 עד ה-11/ שנהב, אבן ג'ט

מדי יום בשעה 12:00- מופע לכל המשפחה: משחקי נייר

מִשחֲקֵי-נייָר

Paper Twists

פיסול בנייר, תנועה ומשחק, משתלבים יחד לכדי מופע מוזיקלי ללא מילים.

אאאח השגרה... מטלות יומיומיות משתלטות על הזמן, עוצמות לנו את העיניים וכובלות אותנו. אבל ממש מתחת לאף מתקיים עולם שלם שרק מחכה לנו – עולם של שטות, של דמיון וחלום  –עולם של משחק.

הנייר החום הוא חומר זמין, יומיומי ומתכלה. אולם אם נתבונן באותו נייר, ונחקור את האפשרויות שהוא אוצר בתוכו – נגלה שכמו חיינו היומיומיים, הוא יכול להפוך למצע לעולם של דמיון, אסתטיקה, משחק ויצירה.

כיצד זה קורה? מה הופך תנועה יומיומית לריקוד?

מתי מטלה שגרתית הופכת לפעולה משחקית? איפה עובר הגבול בין הפיזי לדמיוני?

שלוש דמויות עשויות נייר מתמודדות עם הניסיון למצוא את מקומן בין המוכר, השגרתי וההכרחי ובין השחרור, ההנאה והשעשוע. ההתבוננות המחודשת בחומר ראשוני ובסיסי, מאפשרת לפתע הנאה מרגעים קטנים ופשוטים. בסגנון ליצני מינימליסטי הסיפור נע בין הפיגורטיבי למופשט ובין המציאותי לדמיוני. במופע שכולו ללא מילים, יוצרות הדמויות תקשורת עם הקהל, ולרגעים, אף מזמינות אותו להשתתף בהתרחשות על הבמה.

המופע נוצר דרך דיאלוג פתוח וחיפוש משותף של יוצרים מתחומים שונים: במאי תיאטרון, אמנית פלסטית, שחקנית ושתי רקדניות. כל אחד מהיוצרים תרם דרך השפה האמנותית שלו ויחד נוצר מופע תיאטרון ייחודי, השם את החומר והתנועה במרכז העשייה האומנותית. מוזיקה מקורית נכתבה עבור המופע מתוך הקשבה ושילוב קול הנייר עצמו.

משך המופע כשעה. המופע אוניברסלי ומתאים לאוכלוסיות שונות ללא תלות שפה. נוצר עבור קהל בוגר, מתוך רצון לגעת ב"ילד הפנימי" שבכל אחד מאיתנו. ילדים מגיל 6 ומעלה ייהנו מתוך הזדהות עם המשחק.

הפקה וביצוע: תיאטרון לוֹטֶה

שחקניות/ רקדניות: אווה אלקיים, תמר שגיא, קרן סנצ'ו

במאי: ליאור שגיא

עיצוב תפאורה ותלבושות: מיכל כרמון

משחקי נייר

סדנאות יצירה לילדים ופינות משחקים
בכל שעות הפעילות תפעלנה סדנאות היצירה בהן יוכלו הילדים ליצור מתוך מגוון רחב של נושאי התצוגה לצד קישוטי סוכה אופייניים ברוח אמנות האסלאם   (פעילות הסדנא בתשלום סמלי נוסף).

ברחבי המוזיאון יהיו משחקי רצפה ענקיים ומשחקי שולחן להנאת המבקרים.

משטח שחמט עם כלים ענקיים יוצב באחד החללים למשחקי שחמט משפחתיים לצד שחמט שולחני רגיל.(פעילות השחמט תלווה במדריך /מנחה, באדיבות מועדון השחמט הירושלמי "jeruchess".)

טורניר שחמט למשפחות - אליפות סוכות 2016 - שעשועי חצר!
אירועי פסטיבל "חצרות בירושלים" יסתיימו בטורניר שחמט סוער בשיתוף "ירושחמט".. ההשתתפות בטורניר מוגבלת ל- 80 הנרשמים הראשונים, וכוללת ביקור במוזיאון לילד והמלווה שלו.

ההשתתפות מותנית בהרשמה מראש בלבד. להרשמה הקליקו כאן

 

להזמנת כרטיסים ומוצרים